fbpx
Menu
Menu

Mlekarna Rjómabúið Erpsstaðir, Islandija

Mlekarna Erpsstaðir (Rjómabúið Erpsstaðir), ustanovljena leta 2009, je družinska mlečna kmetija, ki se nahaja tik izven Buðadalurja, ob cesti 60, ki povezuje obvoznico z regijo Westfjörds na Islandiji. Kmetija je z leti izjemno zrasla, od svojih korenin kot izdelovalci sladoleda v majhnih serijah, ki so svoje izdelke prodajali neposredno s kmetije, do znane turistične destinacije.

Njihove izdelke izdelujejo v SKM650 litrskem sirarskem kotlu, s predstiskalnico PRP-R in rezalnikom sira RS.

Pri njih boste našli široko paleto mlečnih izdelkov, rokodelskih izdelkov iz islandske volne in lokalnih prehrambenih izdelkov, živalski vrt, lahko si ogledate kmetijo, uporabite prostor za piknik in otroško igrišče. Mlekarna ponuja odlično priložnost, da pretegnete noge z veliko prostora za pohajkovanje, napolnite trebušček s slastnimi dobrotami in izberete nekaj unikatnih daril za domov. Obiskovalci so dobrodošli, da se pobliže pobliže srečajo z živalmi, medtem ko uživajo v okusnih dobrotah.
To je res velika kmetija, saj imajo preko 60 krav. Vendar le okoli 10 % mleka teh krav predelajo za proizvodnjo različnih mlečnih izdelkov. Uporabljene sestavine so večinoma lokalne s sezonskimi okusi, ki jih običajno najdemo na Islandiji, kadar koli je to mogoče. Obiskovalci so vedno dobrodošli, da si ogledajo celotno proizvodnjo in predelavo mlečnih izdelkov, vključno z več vrstami islandskih sirov, tradicionalnim skyrjem in seveda sladoledom! Mlekarna je specializirana za “Okuse Islandije”: uživate lahko v slastnih okusih sladoleda, kot so regrat, bezeg, rabarbara in borovnica, pa tudi v bolj znanih okusih, kot so poprova meta, čokolada, jagoda, moka in slana karamela. Poleg tega ponujajo specialiteto skyrkonfekt, gurmansko sladico, ki je videti kot kravje vime, narejena iz sredice skyrja in obdana s trdo belo čokoladno lupino.
Mlekarno sta ustanovila lokalna kmeta Þorgrímur Einar Guðbjartsson in Helga Elínborg Guðmundsdóttir, ki jo še vedno vodita s pomočjo svojih otrok in drugih lokalnih prebivalcev. Mlekarna še naprej išče načine za inovacije. V letu 2018 so prejeli priznanje za svoj trud z nagrado Fjöreggid za pionirsko delo v gastroturizmu in razvoju produktov iz njegove proizvodnje. Nagrado vsako leto podeljuje Islandsko združenje za hrano in prehrano ob podpori Konfederacije islandske industrije, ki podpira nove pobude na področju hrane in prehrane. Leta 2023 so prejeli tudi nagrado »The Icelandic Agricultural Excellence Award«, ki jo podeljuje islandsko ministrstvo za kmetijstvo. Mlekarna občasno organizira različne posebne dogodke, ima pa tudi možnost najema prenočišč.

Tukaj si oglejte tudi njihov videoposnetek o izdelavi Skyra za revijo Inside food.

Stranka: Rjómabúið Erpsstaðir

Lokacija: ISLANDIJA

Naprave: Sirarski kotli SKH 50–1500 l, Predstiskalnica PRP-R, Rezalnik sira RS

Končni izdelek: sladoled, skyr, sir

Volumen: 500 l

Leto: 2022

Uporabljene naprave